Повідомити адміністратора про коментарі

Дякуємо за повідомлення адміністратору.
Заповніть форму і натисніть "Надіслати" для відправки.

Ім’я:
 
E-mail:
 
Причина повідомлення про коментар
 
 
 

Коментар:
 
Святий Василій Великий бореться проти єресей. 
Важкий стан у Східній Церкві був спричинений перевагою єретиків (4 ст.) 
Бо тепер не чеснота здобуває провід, а радше підступ. Престоли займають не достойні, але сильніші. Настоятеля, який їм підходить, так скоренько винаходять, хоч він і не трудився, і не готовився до того достоїнства.  
Апостат без остраху Божого наближається до престолу. Влада позбавила його до решти здорового розсудку. 
Вплив єретиків не можемо назвати інакше, як варварським нападом, під час якого ці неприятелі руйнують не охоронні мури, не міста чи доми, збудовані людськими руками, але нищать і грабують душі. Провідники Церкви підло перейшли до нападу проти правовірних з допомогою світської влади. Найбільшу надію на перемогу в них викликало те, що бачили всезагальне боягузтво. 
Коли святий Василій Великий бачив, що нема досвідченого оборонця Церкви, який би був сильний словом і духом, то залишив Понт і став до боротьби за правду. Святий Василій Великий так говорить про правовірних: „Ніщо так їх не характеризує, як постійність у вірі і щира віра в Пресвяту Трійцю. Від Неї вони мають цю одність і силу. 
Відділитися від того, хто в критичній добі займає пророцький уряд означає відступництво від самого Бога. І навпаки, запорукою спасіння є єдність з ним.  
Божий люд знаходиться в жалюгідному становищі, бо є втягнений в тисячі неправдивих вчень і блудів. 
 
Модест: „Чи ти не шануєш царську волю навіть тоді, коли всі інші вже уступили і підкорилися?” 
Св.Василій Великий: „Мій Цар не хоче того, що хочеш ти. А я сам, який також є лише створінням, ніколи не насмілюся віддати створінню ту шану, яка належить Богові.” 
Модест: „Чи для тебе наші накази є нічим? Чи це для тебе не є велика честь злучитись з нами і мати нас за спільників?” 
Св.Василій Великий: „Хоча ви займаєте високі позиції, але ви не є вищими від Бога. Для мене ви є такими, як і всі інші, що підчинені нам, бо християнство полягає не в достоїнстві осіб, але у вірі. Смерті я не боюся, бо вона приведе мене до Бога, для Якого живу.” 
Святий Григорій сказав: „Неможливо навіть висловити, скільки прикростей завдали Василію противники. І можемо прямо сказати, що це не Василію, а Богу, бо саме проти Нього і задля нього провадилася та боротьба.” 
 
 
P.S Сьогодні ситуація в Церкві щодо відпаду через єресі і єретиків є подібною. Нехай же Бог підніме подібних Божих борців з пророцьким духом, як був Святий Василій!  
На жаль, більшість сучасних монахів василіян мають протилежного духа, ніж святий засновник.
 
Микола, 16:02 02.08.2012
© 2008-2024 Дрогобич Інфо → (сайт працює 5834 дні)