Вперше суд визнав безпідставну зупинку автомобіля незаконним переслідуванням людини! Матеріали передано для притягнення працівників поліції до відпов

Надрукувати
Останні новини Дрогобича
Написав(ла) doradvokat.com.ua   
22.12.2021


Як розгортались події на місці зупинки
Водій здійснював рух на автомобілі та не порушував жодних Правил дорожнього руху. Навпроти їхали працівники поліції. Один з працівників поліції під час руху вирішив перевірити у службовому планшеті за номерними знаками історію цього автомобіля щодо скоєних у минулому порушень ПДР.

 Під час перевірки інформації в службовій базі даних “Армор”, інспектор виявив, що на водія цього автомобіля раніше складався протокол за статтею 130 КУпАП (керування в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння).
На підставі цієї інформації, співробітники поліції вирішили повторно перевірити, чи не перебуває водій автомобіля знову у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.
Розвернувшись та увімкнувши проблискові маячки синього та червоного кольору, працівники поліції наздогнали цей автомобіль і подали вимогу водію зупинитись.
Під час зупинки водій попросив повідомити його про причини  зупинки. Як причину зупинки інспектори зазначили його «негативну історію» в частині притягнення до відповідальності за керування у стані алкогольного сп’яніння.
На місці зупинки водію повідомили про необхідність проїхати до медичного закладу. Вимагали від нього показати руки на предмет тремтіння, а також плюнути на землю з метою перевірки в`язкості його слини.
Однак після спілкування з водієм інспектори побачили, що жодні ознаки алкогольного сп’яніння були відсутні. Тому на водія склали звичайну постанову за порушення ПДР, якого він фактично не вчиняв. Штраф становив 510 грн на підставі ч.2 ст.122 КУпАП.
 
Оцінка дій працівників поліції судом
 
Обурений такими діями, водій оскаржив штраф поліції в суді. Суд визнав відсутність з боку водія порушень ПДР та скасував штраф поліції.
Однак цим суд не обмежився. Суд вирішив детальніше дослідити саме законність зупинки автомобіля працівниками поліції і надати їх діям окремої оцінки.
Переглянувши відеозаписи з камер працівників поліції, суд дослідив, що дійсно – реальною причиною зупинки була наявна в інформаційній базі поліції інформація про керування водієм цього автомобіля в минулому в стані алкогольного сп’яніння.
Також суд дослідив, що окрім «негативної історії» в базах даних поліції, жодних інших законних підстав для зупинки автомобіля, передбачених статтею 35 Закону «Про національну поліцію», у працівників поліції не було.
Суд наголосив: навіть за умови, якщо особа декілька разів вчинила правопорушення, це не дає підстав працівникам поліції її переслідувати та зупиняти безпідставно автомобіль.
Працівники поліції не можуть свавільно переслідувати та зупиняти кожну особу, щодо якої в інформаційних базах даних зазначені відомості про попереднє її притягнення до адміністративної чи іншої відповідальності.
Суд визнав дану безпідставну зупинку порушенням прав людини, що гарантовані Конституцією.
За наслідками розгляду справи суд виніс окрему Ухвалу, якою передав вказані матеріали на розгляд керівництву поліції. При цьому, суд зобов’язав проінформувати про вжиті відносно працівників поліції заходи щодо притягнення їх до відповідальності (Справа №136/651/21)
Зважаючи на виявлені грубі порушення прав людини, які гарантовані Конституцією, працівників поліції можуть притягнути навіть до кримінальної відповідальності.
Таким чином, якщо Ваш автомобіль зупинено безпідставно, Ви маєте право просити в суді винести окрему Ухвалу щодо проведення за фактами безпідставної зупинки службового розслідування та притягнення інспекторів до відповідальності.
 

Переглядів: 2683

Коментарі (8)
 
А я ніяк не можу пройти медогляд на права, психіатр не підписує.
Рейтинг: 5+ -1-
 
heer van der Flunt, 17:25 22 грудня 2021 р.
 
Напевно водій не з пересічних громадян що виграв справу суді. Якесь кумовство допомогло або штука баксів за рішення. Одне з двух. Таких чудес у нашій країні небуває.
Рейтинг: 15+ 0-
 
Думка, 17:35 22 грудня 2021 р.
 
Найбільше, що загрожує поліцаям переведення у інший відділ.
Рейтинг: 5+ 0-
 
Галдін, 18:25 22 грудня 2021 р.
 
А де то сталося? Поблизу хутора Диканьки? :roll
Рейтинг: 5+ -1-
 
Зеня, 19:34 22 грудня 2021 р.
 
дуже сподобалося мені відгук пана ЗЕНЯ а може то пані? Молодець! Люблю тих хто досконало володіє гумором. А де та ДИКАНЬКА! ? ПДР та ПДР! Якось може з місяць тому назад я переходив дорогу по вул Вол. Великого йшов з магазина АТБ до Сільпо, і вже був на половині тоі "ЗЕБРИ". якийсю ПОЦ так гнав що ледве мене не зачепив. але обіхав мене. Пропоную патрульним! Зробіть колись рейди по дотримання пДР тим керовнікам які гасають і не зупиняються перед переходом "ЗЕБРА". і не шукайте собі пригод на свою задницю! ЧАО! м. ДРОГОБИЧ
Рейтинг: 7+ -1-
 
снайпер + затетий украінець, 21:57 22 грудня 2021 р.
 
Україна є як держава після декларації про державній Суверінітет. Власниками держави є народ, громади і громадяни, а от органи влади не були утворені в Україні, то органи влади УРСР, в Україні вони нелегетимні . От прочитайте витяги, хто утворив Кабмін і т. д. , як отримаєте- то побачите, отримайте витяг про нац поліцію- і побачите, а потім будете лохам розповідати , як є насправді. А то порозплоджувалося ютуберних "просвітителів"- і "мочаться" одні з одними наввипередки у "всесіятельських" знаннях всього і вся. А позовну заяву (насправді- листочок стандартного розміру, з букоФФками) воно гаратає з наївних не менше 350 грн. Криміанальники аферистичні.
Рейтинг: 1+ 0-
 
(Гу)ля-ля- в чоло, 10:45 23 грудня 2021 р.
 
Мабуть той щасливчик водій Слуга Галушка. Бо як таке диво ще коментувати.
Рейтинг: 1+ 0-
 
Ха-ха, 19:10 23 грудня 2021 р.
 
Дрогобицькі Поліцейські на чолі з Петриком та Бахом не тільки не законно зупиняють автомобілі, але і успішно покривають наркотик у місті! Баха тесть Бутрак Андрій є сусідом Петрика, успішно здійснює торгівлю наркотою!
Рейтинг: 3+ -1-
 
мамадай, 15:15 01 січня 2022 р.
Додати коментар
Ім’я:
Коментар:

 
© 2008-2024 Дрогобич Інфо → (сайт працює 5807 днів)