Підпалив траву у полі – на нари!

Надрукувати
Останні новини Дрогобича
20.03.2022

 

Палії не зупиняються і продовжують спалювати сухостої на полях, поблизу населених пунктів і лісів. Щойно отримали фотографії від нашої читачки з с. Нове Село Дрогобицького району. Мабуть, варто нагадати мешканцям Дрогобиччини про відповідальність за таке шкідництво.
Відповідальність за такі злочини проти природи передбачені в кодексі України про адміністративні правопорушення, а саме ст. 77 і 77-1. таття 77. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах
Порушення вимог пожежної безпеки в лісах –
тягне за собою накладення штрафу на громадян від 90 до 270 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, –
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 270 до 900 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 630 до 1 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків
Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, –
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, –
тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 1260 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Але ці штрафні санкції, вочевидь, не зупинили паліїв. Тоді до них запровадили ще жорсткіші заходи впливу аж до позбавлення майна та ув’язнення за злочини проти природи. Підпалив траву у полі – на нари!
Так, 3 березня 2022 року внесені зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.
Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності.
В обґрунтуванні йдеться, що під час воєнного стану ці дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни.
Застерігаємо, що відтепер такі дії розцінюються як кримінальний злочин, який передбачає покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.
Тому за заподіяні злочини проти екології і навколишнього середовища в Україні винуватці отримають дуже суворе покарання.






Переглядів: 1067

Ваш коментар буде першим
Додати коментар
Ім’я:
Коментар:

 
© 2008-2024 Дрогобич Інфо → (сайт працює 5824 дні)