У ДІКЗ «Нагуєвичі» відбулася творча зустріч художників

Надрукувати
Останні новини Дрогобича
10.05.2022

 

Сьогодні військові дії відбуваються не лише на передовій, але й на волонтерському, інформаційному та, звичайно, культурному фронті, де українські митці працюють на повну потужність. Поряд із патріотичними піснями, віршами, малюнками, особливою увагою користуються патріотичні плакати. Відтак 9 травня такі патріотичні плакати змогли побачити учасники відкриття виставки в Державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі». Про це інформує Дрогобицьке інтернет-телебачення у Facebook. «Хто би міг подумати, що стрілецька пісня «Ой у лузі червона калина, за яку висилали на каторгу наших батьків та дідів, сьогодні буде звучати на весь світ. Я впевнений, що цю пісню добре знали сини Івана Франка, які були учасниками Української Галицької Армії», – сказав у своєму вступному слові директор ДІКЗ «Нагуєвичі» Богдан Лазорак.
Він представив кураторів виставки Світлану Задоровську та Романа Білявського, які розповіли про авторів плакатів. Пані Світлана із захопленням прокоментувала кожен із плакатів, присвячених Українській армії, теробороні, волонтерам, лікарям і кожному, хто сьогодні бореться за Україну, вкрапляючи сюди свої емоції, переживання, адже вона також тимчасово проживає у більш безпечному місці далеко від свого рідного дому.
Слід сказати, що харків’янин Нікіта Тітов, київський художник Дмитро Дзюба і Дмитро Журавель з Одеси сьогодні є найбільш затребуваними в Україні художниками саме як плакатисти. Їхні творчі роботи стали справжнім рупором українського спротиву. Їх широко тиражують у соцмережах, на білбордах, одязі, на афішах різних заходів, іншій продукції. Слід сказати, що художники надали плакати безкоштовно, а їхні твори дуже промовисті.
Як завжди, глибоко змістовним був виступ пароха села Нагуєвичі о. Андрія Безушка, який задався питанням: «А чого ж бракувало країні з найбільшою територією, з багатющими запасами корисних копалин та природних ресурсів? Не вистачало історії. Тому що вони її не мають. А без історії та традицій вони – ніхто».
Також своїми позитивними враженнями від виставки поділилася керівник Культурно-освітнього центру імені Івана Франка в Дрогобичі Марія Супрун: «Ця виставка повинна стати міжнародною, тому що тут не потрібно слів. А вона буде зрозумілою і в Європі, і в Японії, і в Туреччині».
На завершення Богдан Лазорак побажав митцям не зупинятися на цих проектах та запросив авторів виставки до Нагуєвич набиратися Франкової енергетики, щоб втілювати нові ідеї.
 
Довідково
Захід відбувається за підтримки офіційних партнерів:
Департаменту з питань культури, національностей і релігій Львівської військової обласної адміністрації,
ГО «Центр промоції культурного та соціального розвитку в Україні»,
ГО «Центр сприяння та розвитку міжнародних проєктів ЮНЕСКО в Україні».
Керуючий партнер організацій та куратор міжнародних проєктів – Роман Білявський.





Переглядів: 716

Ваш коментар буде першим
Додати коментар
Ім’я:
Коментар:

 
© 2008-2024 Дрогобич Інфо → (сайт працює 5806 днів)