У Дрогобицькому районі дбають про соціалізацію переселенців та надають психологічну допомогу

Надрукувати
Останні новини Дрогобича
16.05.2022

 

13 травня у Дрогобицькій районній військовій адміністрації відбулась координаційна нарада щодо актуальних питань внутрішньо переміщених осіб, які зараз проживають у Дрогобицькому районі.   Участь у нараді взяли радниця начальника обласної військової адміністрації Галина Бордун, т. в. о. директора департаменту соціального захисту  населення ЛОВА Роман Андрес, директор департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОВА Ірина Гаврилюк, директор благодійного фонду «Шпиталь ім. Андрея Шептицького» о. д-р Андрій Логін, представник  Уповноваженої Верховної Ради України з прав людин Світлана Семчишин. На зустріч були запрошені голови територіальних громад, керівники благодійний та громадських організацій, директори шкіл Дрогобицького району, а також усі ті, хто від початку повномасштабної агресії рф працює із внутрішньо переміщеними особами. 
Під час спільної зустрічі йшлося про важливі питання подальшої інтеграції та соціалізації внутрішньо переміщених осіб, котрі зараз проживають на території Львівської області. Важливими аспектами обговорення було питання  соціального захисту, освіти, охорони здоров’я, захисту прав та свободи людини. 
За словами Романа Шлярпа, першого заступник начальника Дрогобицької РВА,  через російську агресію та військові дії рф сьогодні у Дрогобицькому районі осіб мешкають понад 35 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Це здебільшого діти, матері та люди літнього віку.
Окрім того, обговорювалось питання психологічної підтримки, яке сьогодні гостро стоїться перед усіма та  є надважливим для тих, хто постраждав від війни.
«Маємо чітко розуміти важливість психологічного аспекту  у роботі із внутрішньо переміщеними особами. Це одне із найважливіших питань для нас, бо від ментального стану людини залежить подальша фізична робота. Бо завдяки ситуації, в якій ми всі зараз опинились, ми також можемо побачити, які є проблеми у медичній, освітній психологічний галузях, та спільно подумати над реформами та змінами у цьому напрямку», – сказав Орест Сувало,  координатор з розвитку послуг психологічного здоров'я у громадах  проєкту  «Психічне здоров’я для України».
Водночас під час наради обговорювались питання щодо інтеграції внутрішньо переміщених  осіб та знаходження способів їхньої соціалізації, не травмуючи їхнього ментального та психічного здоров’я. Для цього, за словами одного зі спікерів, варто підходити комплексно та ґрунтовно. Спільно напрацювати план подальших довготривалих заходів.
Одна із проблем, яка була порушена під час офіційної наради, це залучення ВПО до подальшої роботи у громадах, їхнього соціального та культурологічного аспекту. Для цього запропоновано напрацювати спільний механізм роботи – кожен на своєму місті та безпосередньо у територіальних громадах. 
Як зазначила Ірина Гаврилюк, місцеве духовенство має взяти на себе роль хороших організаторів, керівників та просто друзів для тих, хто сьогодні потребує нашої психологічної підтримки. 
Нагадаємо, що станом на сьогодні у Львівській  області загальна кількість осіб, які зареєстровані в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну  становить 47 814 осіб.
До речі, як інформує 2 Спеціальний центр швидкого реагування ДСНС України (м. Дрогобич), протягом минулого тижня в населеному пункті Краківець надавалась психологічна допомога вимушеним переселенцям. Робота проводилась з гострими стресовими розладами, при цьому використовувались методи саморегуляції та арт-терапії.



 

Переглядів: 457

Ваш коментар буде першим
Додати коментар
Ім’я:
Коментар:

 
© 2008-2024 Дрогобич Інфо → (сайт працює 5806 днів)