Це перший зареєстрований цього року випадок отруєння грибами у Львівській області. Завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Ірина Куліш повідомила: «Це сталося у травні. Зі слів хворої, симптоми захворювання розвинулися через 2 години після вживання грибів. Це запаморочення, зорові галюцинації, тремор, блювання.
Оскільки стан дівчини погіршувався, її було госпіталізовано бригадою екстреної медичної допомоги до однієї з лікарень Львівщини. Там пацієнтці провели деінтоксикаційну терапію і згодом виписали. Добре, що все обійшлося, а могла закінчитися трагедією.
Смертельно отруйні гриби можуть спричинити отруєння з важкими наслідками та навіть з летальним кінцем. Тому хочу застерегти! Не спокушайтеся на такі небезпечні пропозиції з грибами. Мовляв, такі сушені отруйні гриби у мікродозах вживають для покращення пам’яті, сну та настрою тощо. Це все вигадали пройдисвіти, які роблять бізнес на отруйних грибах. А люди у 21-му столітті так легко у це вірять».
«З грибами завжди треба бути обережними! – закликає Олександр Громико, кандидат біологічних наук, завідувач Колекції культур мікроорганізмів – продуцентів антибіотиків Львівського національного університету імені І. Франка. – Навіть неотруйні гриби мають властивість поглинати із зовнішнього середовища – з повітря та ґрунту – різні елементи, зокрема і важкі метали. Вони як губка, як сорбенти, втягують у себе найрізноманітніші речовини. У тому числі їхня підвищена концентрація може викликати і алергічні реакції, і отруєння тощо.
Ризик є завжди! Навіть у кошику з добрими грибами може бути бліда поганка, правда? Тому в жодному разі не купляйте гриби на ринках, на узбіччі доріг, а тим більше у будь-якому вигляді переробки у мережі Інтернет!»
Запам’ятайте: у разі появи симптомів після споживання грибів слід негайно звернутися по медичну допомогу! Якщо ж ви дуже полюбляєте гриби, то купляйте наприклад, печериці або гливи промислового виробництва. Це і корисно, і безпечно!
Переглядів: 978
|