Річка Солониця біля Раневич забруднена хімічними речовинами у декілька разів вище норми

Надрукувати
Останні новини Дрогобича
07.08.2024
Якість води в Україні: відтепер на ЕкоЗагрозі можна знайти вдвічі більше корисної інформації. Про це інформує Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.  На мапі «Моніторинг та екологічна оцінка водних ресурсів» на ЕкоЗагрозі  у режимі реального часу тепер відображаються дані з понад 570 пунктів моніторингу, зокрема у Дрогобицькому районі – 6, а саме: у Новому Кропивнику (р. Стрий), у Східниці (річка Східниця), у Трускавці (р. Солониця, водозабір ТзОВ "Трускавецьводоканал"), у Бориславі (потік Лочений), с. Раневичі (р. Солониця, вплив ПрАТ Стебницьке ГХП “Полімінерал”), у Дрогобичі (р. Тисмениця, вплив стоків м. Трускавець, м. Борислав та Дрогобицького промислового вузла, 1 км нижче м. Дрогобич).
Експертна оцінка якості води Лабораторією моніторингу вод та ґрунтів Дністровського БУВР у Тисмениці м. Дрогобич вказує на відсутність перевищення показників забруднювальних речовин вище нормативів.
Однак зовсім інша картина вимальовується у Раневичах: майже удвічі перевищений норматив біохімічного споживання кисню (дослідження за 5 діб), у три рази – фосфору та заліза загального; більш, ніж у вісім разів – фосфору ортофосфатів, майже у п'ять разів – азоту амонійного. Також вказані перевищення норм інших шкідливих для екології речовин.
Не виявлено перевищення нормативів забруднювальних речовин у потічку Лоченому біля Борислава, у річці Солониці біля Трускавця (водозабір ТзОВ "Трускавецьводоканал"), у річці Східниця в смт Східниця; майже без відхилень від нормативів є якість води у річці Стрий у с. Новий Кропивник, у межах НПП "Сколівські Бескиди" (Смарагдова мережа).
Карту моніторингу та екологічної оцінки водних ресурсів можна переглянути за посиланням.
Як пояснюють фахівці Державного агентства водних ресурсів України, раніше на карті можна було переглянути якість води у тій чи іншій локації за близько 30 фізико-хімічними показниками. Це ті показники, які характеризують придатність води для питного водозабору. На виконання доручення Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця, наразі кількість показників, що знаходяться у відкритому доступі, збільшено до 80. Адже з постів моніторингу на ЕкоЗагрозу тепер передаються ще й дані вимірювань хімічних пріоритетних та басейнових специфічних показників. Серед них і ті, що передбачені європейськими вимогами, зокрема Директивами №2000/60/ЄС та №2008/105/ЄС.
Пріоритетні забруднюючі речовини – це, наприклад, пестициди, леткі органічні сполуки, поліароматичні вуглеводні та важкі метали. Про вміст цих речовин у воді тепер кожен може дізнатися у декілька кліків. Аналогічно як і про концентрацію басейнових специфічних синтетичних та несинтетичних забруднюючих речовини, таких як фармацевтичні препарати, пестициди, важкі метали та промислові забруднюючі речовини. 
Також та ЕкоЗагрозі відтепер відображаються результати дослідницького моніторингу. Це моніторинг, який проводиться у разі виникнення надзвичайних ситуацій, забруднення вод внаслідок бойових дій тощо.
Для чого потрібні такі дані? Завдяки актуальній інформації про якість води кожен отримав можливість більш свідомо використовувати водні ресурси, своєчасно реагувати на потенційні екологічні загрози та активно брати участь у збереженні довкілля.



 

Переглядів: 674

Коментарі (8)
 
Поїдьте ше в Новий Кропивник там з баз відпочинку тече каналізація в річку
Рейтинг: 9+ 0-
 
Макс, 21:45 07 серпня 2024 р.
 
перевірили воду зробили аналізи знайшли що вода непридатна для пиття бо воду водоканал качає з річок і що далі? Щось зміниться? Якийсь кончіто якого поставили керувати в УКРАІНІ самовільно вирішив закрити СЕС. ? Повний піз*ЄЦ! Зараз немає контролю за виробництвом тоіж так званоі ковбаси асобливо вареноі! А то все приватна кантора! Написали попизд*ЛИ і. забули! АРЕВІДЕРЧІ!
Рейтинг: 6+ 0-
 
снайпер +затєтий украінець, 16:52 08 серпня 2024 р.
 
Зате у кожному селі свєті вітці понаставляли фігур і цілі монументи- чи не за ті гроші, що накрадли разом з кабінетними папєрєдніками у сарафанах й ліфчиках, коли ніхто не дачив, шобли діряві? !
Рейтинг: 3+ 0-
 
:(, 19:03 08 серпня 2024 р.
 
27-річний житель міста Трускавець створив у мережі Інтернет фішинговий сайт одного з великих українських банків, зробив розсилку і в подальшому, отримавши персональні дані та доступ до рахунків одного з клієнтів, заволодів його коштами на загальну суму більше 135 тисяч гривень.
Рейтинг: 3+ 0-
 
5 років? А четвертувати!, 22:26 08 серпня 2024 р.
 
Якийсь клієнт бідний виявився бо якщо врахувати нинішні премії та зарплати чинуш що сягають до мільйона за місяць то ці 135 тисяч є копійками. До прикладу чиновниця ЛМР тільки премії заохочувальної взяла у сумі 159 тисяч а про решта можна тільки здогадуватись . Наші чинуші себе балують по -повній але ще б розум та професійність їхня відповідала тим зарплатам. А то таке сяке по блату та кумовству попадає у владу.
Рейтинг: 2+ 0-
 
До попереднього, 22:59 08 серпня 2024 р.
 
А якого тертого хрена ми на них гаруємо за мінімалку? ! Бо решту- вони ж крадуть? !
Рейтинг: 3+ 0-
 
:(, 07:55 09 серпня 2024 р.
 
Я Гринь
Рейтинг: 2+ 0-
 
Гринь, 09:09 09 серпня 2024 р.
 
Чому, раптом, в охиренних охоронах всіх мастей, при кожному громогласному "Та людей не було, а тепер вже є" примушують працівників працювати понад всі залишки сил- і за мінімалки? Чому вся ота шушвара, котра "керує", аж смердить захованими під светри погонами, часто- просто купленими, понастворювала шарашок (і під державним прапором- також)- і сере на народ? !
Рейтинг: 2+ 0-
 
!, 19:52 10 серпня 2024 р.
Додати коментар
Ім’я:
Коментар:

 
© 2008-2024 Дрогобич Інфо → (сайт працює 5978 днів)