У Дрогобицькому районі зареєстрували найбільше випадків отруєння грибами зі Львівської області. Лише у жовтні поточного року на території Львівщини зафіксували 6 випадків отруєнь дикорослими грибами.
За інформацією Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб, з початку 2024 року у Львівській області захворіло 10 осіб після споживання грибів. На щастя, за цей період без летальних випадків. Випадки отруєнь реєструвалися:
• 6 – у Дрогобицькому районі;
• 2 – у Шептицькому районі;
• 1 – у Самбірському районі.
Лише у жовтні поточного року зафіксували 6 випадків отруєнь дикорослими грибами.
За аналогічний період 2023 року зареєстровано 5 випадків отруєнь грибами у Самбірському та Шептицькому районах – по 2 випадки та 1 – у Дрогобицькому районі. З них 4 випадки були смертельні.
Цього року з найпоширеніших грибів, які споживали постраждалі, були гливи, сироїжки їстівні, рижики, маслюки, чорноголовці (польські гриби), опеньки, синяки, трюфелі, мухомори.
Перші симптоми отруєння проявилися у день вживання або на наступний – після вживання страв з грибів: нудота, блювота, біль у животі, підвищення температури тіла, запаморочення.
Декілька основних правил збирання та споживання грибів від Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб:
• найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
• не купуйте гриби на стихійних ринках;
• збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб – не залишайте його поряд з іншими;
• не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
• не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
• не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає – віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
• не куштуйте сирі гриби;
• удома ще раз ретельно перевірте гриби, щоб упевнитися, що ви не підібрали отруйний;
• готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
• варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
• зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Правила безпеки:
• Не займайтеся самолікуванням – це небезпечно для життя!
• Обов’язково звертайтеся за кваліфікованою медичною допомогою.
• Не рекомендовано споживати гриби вагітним, жінкам, які годують грудьми та людям старшого віку.
• Не можна вживати страви з дикорослих грибів дітям до 12 років.
Якщо ви підозрюєте, що отруїлися грибами:
• негайно телефонуйте 103 або 112;
• прийміть сорбенти і дотримуйтеся постільного режиму;
• не вживайте алкоголь та будь-яку їжу – це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Переглядів: 244
|