Степан Кулиняк: «Відновлення роботи стебницького «Полімінералу» забезпечить потужний економічний поштовх у державі»

Надрукувати
Останні новини Дрогобича
25.06.2022

 

На глибині близько 300 метрів під землею у Стебнику цілком можливо відновити видобування солі. Про це розповів голова Дрогобицької районної військової адміністрації Степан Кулиняк.   Це важливо для всієї держави з двох причин:
1. внаслідок російських ракетних обстрілів на Донеччині зруйновано один із найбільших у світі заводів – «Артемсіль». Він був монополістом на українському ринку, наразі конкурентних йому підприємств у нас немає. Саме тому в Україні і виник дефіцит харчової солі;
2. калійну сіль, яку використовують як мінеральне добриво, в Україні взагалі не видобували. До 2022 року ми, як і вся Європа, закуповували її в Білорусі. Відсутність калійної солі на українському ринку мало відчули побутові споживачі, але добре відчув агропромисловий комплекс.
Стебницьке солевидобувне підприємство, яке зараз носить назву «Полімінерал», може у великих масштабах видобувати як калійну сіль, яку ми завжди закуповували за кордоном, так і харчову.
У нового та хазяйновитого директора стебницького «Полімінералу» Зенона Хевпи, який за сумісництвом є також моїм радником, окреслений орієнтовний план, як відновити виробничі потужності заводу. Бо історія солі на теперішньому «Полімінералі» розпочалася ще у XІV столітті за часів Австрійської імперії і тривала 2003 року. Свого часу соляні шахти люди виривали тут вручну. 
Впродовж всього свого існування цей завод завжди видобував сіль. Тому тепер, коли наша держава через рашистську агресію залишилась без великого сільзаводу, стебницький «Полімінерал» може стати ще потужнішою альтернативою, адже здатен у великих масштабах видобувати як харчову, так і калійну сіль, вартість якої на ринку в 4-5 разів дорожча за харчову.
Техніка видобування солі тут повністю збереглася, головне – безумовно потрібні мільйонні інвестиції у модернізацію систем.
Стебницький сільзавод однозначно перспективний. Його площа сягає понад 1000 гектарів. Якщо б підприємство знову розпочало свою роботу, то це було б великим успіхом для нашої воюючої держави та нашого регіону зокрема. Насамперед йдеться про потужний економічний поштовх, налагодження експорту за кордон та створення тисяч нових робочих місць.
Довідково. При дефіциті у ґрунті калію сповільнюється ріст рослин, стебла стають ламкими, що призводить до вилягання рослин, всихання листя а згодом – їх загибелі. Тому для сільського господарства сьогодні це питання є надзвичайно актуальним. Про це декілька днів тому акцентував увагу Всеукраїнський Конгрес Фермерів: «Найбільш болючим питанням сьогодні є сектор хлористого калію (калійної солі – редактор), оскільки він повністю імпортозалежний. Більш того, третина цих добрив раніше поставлялась із Білорусі. За підсумками 2021 року, пропозиція калію на українському ринку складалася з 199,2 тисяч тонн білоруського продукту, 72,6 тисяч тонн узбецького продукту та 9,2 тисяч тонн інших постачальників, переважно європейських. На сьогодні поставки добрив з Білорусі припинені. На їх заміну 40% калію постачається з Німеччини. Є також постачання з Польщі та Сербії. Проте таке постачання добрив з інших країн потребує додаткового логістичного вирішення, оскільки українські порти заблоковані, а інші пропускні пункти зазвичай не пристосовані для перевалки добрив. Все це додатково ускладнюється питаннями безпеки та низькою платоспроможністю агровиробників».

Переглядів: 1335

Коментарі (16)
 
Золото у нас під ногами.
Рейтинг: 3+ -2-
 
Зеня, 18:47 25 червня 2022 р.
 
треба але техніка безпеки основне то люди слава неньцІ украІнІ! слава зсу!
Рейтинг: 4+ -1-
 
снайпер + затетий украінець, 19:19 25 червня 2022 р.
 
Я колись так дістав сусідів, що мені зарядили з фузії сіллю у дупу і відправили на Кульпарківську.
Рейтинг: 4+ -1-
 
heer Flunt, 19:38 25 червня 2022 р.
 
Давно вже так не сміялась.  
Кулиняку, Ти таки розсмішив##
Рейтинг: 13+ -1-
 
Стебничанка, 01:28 26 червня 2022 р.
 
Там все на ладан дихає і якщо щось модернізувати то піде територія у провалля ще зачепить будинки людські. Жах. А з нашими корумпованими чинушами у дозвільній сфері взагалі щось у такій прірві страшно модернізувати чи переобладнювати.
Рейтинг: 8+ -1-
 
До Стебничанки, 10:42 26 червня 2022 р.
 
на скільки я памятаю, то стебницька сіль могла вбивати людську худобу через надмірну "калорійність" , а тому проффесору раджу пройти курс хімії у пані Миросі Лихтей, і не розказувати "сон рябої кобили" коли власне ти у цьому нуль без палочки! ЧП
Рейтинг: 6+ -1-
 
чп, 11:33 26 червня 2022 р.
 
Нормальна сіль у Стебнику.  
Дуже високої якості, колись мала попит, продавалась по всій Галичині.  
Через високий вміст різних мінералів, у тч каїніту і галіту її почали використовувати у технічних цілях.  
Худобі не шкодить
Рейтинг: 2+ -1-
 
Хімік, 20:38 26 червня 2022 р.
 
Стьопі кулиняку треба тепер залізти на високу Ялицю звітам ліпші фотографії руїни району! Сміхїотун той Стьопа)))))))))))) кажуть дає завдання взнавати де можна пропіарити свою пику))))))))))))))
Рейтинг: 10+ -2-
 
Омелян Стасула, 07:30 27 червня 2022 р.
 
В української влади останніх тридцяти років джипастого почету, у її численних родинно-кабінетних незмінників й незмінниць без "плечей" і "лапи" совість така прозора, що аж її не видно! Ніде! Нехай дипломами у переходах торгують. Бо вже й своя дрібнота від кріселок не приховує, що, за часів усіх отих "рефворм" у кріселках далі й далі залишаються лише ті, котрі всунули котромусь "швейцарові з лямпасами" при дверях. Чому нема тих "швейцарів з лямпасами" при кожних дверях, а лише- при недоступно-вхідних? Бо "денєг нєт, но ви там дєржитєсь"- зрозуміло й без перекладу? Скажіть оті баєчки тим, про котрих ви страшенно дбаєте, як оті двоє з, наприклад, в серіалі про "нашу Рашу", а направду- про вашу, бо й тут, і там- суцільна раша! У вітчизняному варіанті оте кіно нагадує картинку з підручника за клас не хто-зна яких давніх часів, де бідака стоїть однією ногою на шматочкові землі, а довкола нього- панське черево трясе "хвостиком від гарбуза": гарбуз росте, хвостик сохне- чим там трясти? Другою ногою бідняка, вільною від всього? !
Рейтинг: 1+ -1-
 
!, 08:26 27 червня 2022 р.
 
В країні війна, а в слуг - вибори.
Рейтинг: 4+ -2-
 
Правда., 12:03 27 червня 2022 р.
 
А я чула, що наш парашутист нарешті виспавшись біля колони у вищому законодавчому органі нарешті проснувся, майже через два місяця мовчанки, привіз дві пачки гуцульських чи просто тютюн для самокрутки, боже а я думала що то була сіль, бо стояла довжелезна черга аж від кільця і смерділо тютюном. Всі з гуманітарки ломанулися, але всім не вистачило. Какжуть що він навіть сам був подивований таким дійством. Але то хіба початок, нарешті ми буде завалені тютюном, бо включився до тоі акціі омелько за потока, спеціально відряджений для просроченого тютюну, видно згадали як маскаль пяний крутив самокрути.
Рейтинг: 4+ -1-
 
таня, 22:39 27 червня 2022 р.
 
Мушу вам сказати, що тоті ящики непорізаних самокруток могли бути, наприклад (не достеменно, лише- наприклад), і зі "сороківки"- там такі видавали в"язням у недавні часи, проте, мали агітаторок, котрі всім байканурили, що зеків там годують бананами й смаженими курми. Або- й з інших, вже порозпродуваних, руїн. Оскільки того курити ніхто й так не осилить- то будуть продавати поштучно у всіх магазинах, що й так успішно робиться. Жодної користі Народові від отих 450 "недопалків"- нема! Допереконувати нікого ні в чому не потрібно, бо всі й так це бачать!
Рейтинг: 2+ 0-
 
Дідова файка, 16:41 28 червня 2022 р.
 
Не підмішуй до пива антифриз, бо галюніки в голові добром не скінчаться. І злізь нарешті з ялиці, з якої все видно, бо ти не кіт, щоб тебе звідтам хлопці ДСНС знімали. Між іншим, heer Flunt з Кульпарківської не твій родич? :grin
Рейтинг: 3+ -1-
 
до Омелян Стасула, 17:49 28 червня 2022 р.
 
Вже раз Дністер забруднили , хочете ше бачу, дорога Дрогобич Трускавець уже точно не вистоїть;
Рейтинг: 0+ 0-
 
Макс, 22:00 28 червня 2022 р.
 
справжнього омеляна виділи зі сімєю за кордоном, ні- ні, його ніхто не бачив ні на сосні, ні в створених формуваннях, він видно під дурака сиграв, але за нього ручалися, коли ставили на посаду, повна гопота.
Рейтинг: 1+ 0-
 
не може бути,, 19:21 29 червня 2022 р.
 
його знайшов пилипців, а де то й пилипців, хто знає де пилипців, але на базарі добре знають де пилипців.
Рейтинг: 1+ 0-
 
даша,, 19:33 29 червня 2022 р.
Додати коментар
Ім’я:
Коментар:

 
© 2008-2024 Дрогобич Інфо → (сайт працює 5828 днів)