Будівлі трускавецьких санаторіїв «Рубін» та «Янтар» буде модернізовано під житло для ВПО

Надрукувати
Останні новини Дрогобича
03.11.2022

 

Будівлі трускавецьких санаторіїв «Рубін» та «Янтар» у Трускавці буде модернізовано під житло для вимушено переміщених осіб (ВПО), pro bono консультантом Трускавецької міської громади за цим проєктом виступає юридична фірма Integrites, повідомили «Інтерфакс-Україна» у пресслужбі юридичної фірми. «У межах проєкту планується модернізувати під будинки із загальними приміщеннями (їдальні, соціальні центри) будівлі санаторіїв «Рубін» та «Янтар» загальною площею орієнтовно 32 тис. кв. м, розташовані в центральній частині міста Трускавця. Вони були законсервовані на початку російської агресії у 2014-2015 роках», – сказав агентству партнер Integrites Олег Загнітко.
За його словами, у результаті від 1,6 тис. до 3 тис. осіб – і сім'ї, і самотні особи отримають житло.
Проєкт пропонується реалізувати на основі державно-приватного партнерства (ДПП) із метою інтеграції ВПО в економіку субрегіону.
Integrites із липня 2022-го консультує місто щодо фінансової та управлінської структури ДПП. «Ми як фірма представляємо публічного партнера – місто, яке вирішує свої проблеми: хоче ревіталізувати ділянку в центрі та інтегрувати ВПО. Хто б не був власником або керуючим майна, для міської громади залишатиметься проблемою його відмирання, ерозія соціальної тканини громади та криміналізація мікрорайону – і залишатиметься стільки, скільки пустуватиме нерухомість», – пояснив Загнітко.
Наразі Integrites опікується юридичним та фінансовим структуруванням із метою перепланування та перепрофілювання декількох будівель у центрі міста. Це дасть змогу швидко ревіталізувати мікрорайон у курортному субрегіоні із залученням низки ресурсних джерел.
Проєкт у Трускавці є частиною Rehousing Ukraine Initiative (Ініціативи житлового забезпечення України). ІЖУ – це партнерство Інституту доступного житла (Affordable Housing Institute) – неприбуткової організації, зареєстрованої в США, та Integrites із залученням за потреби індивідуальних та інституційних фахівців. Команда ІЖУ допомагає Україні відновитися після російського вторгнення та розглядає житло загалом і тимчасове житло для ВПО, зокрема як ключ до швидкого, сильного та сучасного відновлення.
«Для нас велика честь працювати з міським головою Трускавця Андрієм Кульчинським над реалізацією його бачення перепрофілювання законсервованого готелю в житло для ВПО. Ми розглядаємо це не лише як термінове рішення для Трускавця, а й як прототип чи пілотний проєкт для подальшого масштабування аналогічних переобладнань у всій Україні», – прокоментував виконавчий директор Інституту доступного житла (США), співзасновник ІЖУ Девід Сміт.
Раніше повідомлялося, що у жовтні 2022 року на майно «Трускавецькурорту» було накладено арешт у межах кримінального провадження щодо відчуження майна об'єктів нерухомості, які перебували в управлінні Федерації професійних спілок України, ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» та ПрАТ «Укрпрофтур».
«Як ми бачимо з мотиваційної частини постанови (суду), об'єкти можуть повернутися у державну власність під керівництвом Федерації профспілок. У цьому випадку здійснення ДПП може спроститися, але проведення конкурсу на відбір приватного партнера, найімовірніше, потребуватиме більшого часу на підготовку», – прокоментував ситуацію Загнітко.
Він додав, що на цьому етапі майно перебуватиме у віданні АРМА, проте це буде своєрідним ДПП, оскільки управління нерухомим майном із боку агентства має здійснюватися «на умовах ефективності, а також збереження (за можливості – збільшення)… економічної вартості» нерухомого майна відповідно до ст. 21 (3) закону про АРМА.
До структури ПрАТ «Трускавецькурорт» входять санаторії «Весна», «Кристал», «Алмаз», «Янтар», «Рубін», «Берізка» (усі – Трускавець). Кінцевий бенефіціар – Павло Якубенко. Зареєстрований капітал ПрАТ становить 174,8 млн грн.
За даними підприємства за 2019 рік, його чистий прибуток становив 91,9 млн грн.
 
 

Переглядів: 986

Коментарі (1)
 
А що то означає ота, наче перевернута догори ногами, звьоздочка між двома словами зависочілої назви цієї багатовікової бомжатні? І, найсмішніше, що біля кожної багатовікової бомжатні- то церква х дзвіницями, то фігури святих , замаєні пластамвовими пацьорками. А то й- ще цілі поверхи руїн.
Рейтинг: 0+ 0-
 
То скільки років- незалежні?, 06:56 11 листопада 2022 р.
Додати коментар
Ім’я:
Коментар:

 
© 2008-2024 Дрогобич Інфо → (сайт працює 5837 днів)