У Дрогобичі люди закликають депутатів не допустити земельного конфлікту

Надрукувати
Останні новини Дрогобича
26.10.2023



Черговий земельний скандал розгорівся у Дрогобичі. Мова йде про суміжні території ОСББ «Добробут-2 (вул. Бориславська,19) та власником колишньої районної будівлі «Кіномеханіка» Володимиром Ружилом, якому належить прилегла до будівлі територія. Про це повідомила газета Media Дрогобиччина. Публікуємо витяг статті.

  «Коли починаються вибори, кандидати в депутати приходять до нас з красивими обіцянками покращити нам життя, тільки аби ми їх обрали.  А тепер ми змушені ходити і просити їх, щоб вони не віддали під бізнес нашу землю, наш дитячий і спортивний майданчики. Це парадокс!» – такі голоси лунали на зборах ОСББ «Добробут-2» у Дрогобичі, які відбулися у неділю, 22 жовтня.
Це питання виносилося на розгляд постійної комісії з врегулювання земельних відносин ДМР. Відтак у її рішенні йдеться про те, щоб надати підприємцеві 0,09 га, які накладаються на генеральний план прибудинкової території ОСББ «Добробут-2» площею 0,04 га.  Це, власне, те, що найбільше турбує сьогодні мешканців ОСББ.
Мешканці будинку кажуть, що підприємець розповів, ніби планує збудувати там клініку. Спочатку між ним та членами правління ОСББ велися переговори. Мова йшла, аби взамін за погодження меж покращити людям умови.  Але, порадившись зі всіма мешканцями будинку на зборах ОСББ, які відбулися 3 вересня, одноголосно було прийнято рішення не погоджуватись на пропозицію Володимира Ружила. Люди виступили проти, бо переживають, що втратять не лише землю, а й спокій. Рішенням зборів обрали ініціативну групу, яка б надалі представляла їхні інтереси в цій справі.
«Звідки ми знаємо, що насправді планує будувати підприємець? Сьогодні він каже, що збудує клініку, але ж відомо, що профіль його діяльності – продаж будівельних матеріалів. І де гарантія, що ми  не отримаємо тут будівельний магазин?  Ми переживаємо, щоб на місці нашого спортивно майданчика, який опинився в межах плану підприємця, не збудували майданчик для паркування машин. Ми не хочемо, щоб тут, де відпочивають наші діти і люди літнього віку, безперестанку гриміли вантажні автомобілі», – говорили на зборах мешканці будинку. Є у людей також побоювання, щоб їм взагалі не виросла під носом «висотка», адже самісінький центр Дрогобича – дуже приваблива територія. Історія українського містобудування знає таких випадків чимало, та й у Дрогобичі це вже апробували.   
Члени ініціативної групи намагалися самостійно з’ясувати, яка прибудинкова територія належить чи раніше належала до приміщення колишньої «Кіномеханіки». Для цього були подані інформаційні запити в Дрогобицьку міську раду, Дрогобицьку районну раду, яка була в свій час балансоутримувачем  приміщення та в Дрогобицьке БТІ.
Міська рада дала відповідь лише на третє питання: наказ про присвоєння юридичної адреси об’єкту нерухомості не видавався. У відповіді Дрогобицької  районної ради зазначається, що  будівля не перебуває у власності Дрогобицької районної ради та не передавалася на баланс Дрогобицької міської ради, юридичну адресу цьому об’єкту не присвоювали. У Дрогобицькому БТІ відповіли, що інформація про право власності на земельну ділянку у них відсутня.
Володимир Ружило у телефонній розмові розповів, що придбав приміщення «Кіномеханіки» кілька місяців тому. «Я не претендую в жодному разі на чиєсь, в мене така позиція. Тому те, що вони (члени ОСББ) вам розказують, є напевно не зовсім правдою. Ми десь паралельно розробляли план земельної ділянки – вони і я. Я підійшов і «земельники» запропонували мені, що можна виготовити в отаких от межах. Вже потім з’ясувалося, що цей план ділянки накладається на ОСББ. Спочатку ми з членами правління зустрілися без всіляких конфліктів, вони виявили бажання, що їм та земля в принципі не потрібна і готові уступити. Вони спочатку хотіли отримати від мене за це якісь дивіденди, тобто, щоб я їм щось допоміг для ОСББ. Але пізніше, десь через тиждень, різко все змінилося, і я не знаю, хто що там їм нарадив без моєї згоди. Ми так і ні до чого не домовилися. Просто коли мені розробляли попередній план, ця земля ще не «світилась». А коли ОСББ отримало кадастровий номер, я нінащо  їхнє не претендую».
Голова ОСББ Ірина Копач каже, що якщо сесія 26 жовтня надасть Володимирові Ружилу дозвіл на розроблення документації на 0,09 га, то це рішення несе певні ризики і вони можуть опинитися в судах. «Якщо депутати Володимиру Ружилу затвердять дозвіл на земельну ділянку з виходом на наші межі, вони свідомо порушать наші права як співвласників багатоповерхового будинку, оскільки ми вже у травні мали дозвіл на виготовлення документації. У завізованій заяві підприємця є примітка, що він не повинен виходити за межі ОСББ», – каже Ірина Копач.
 
Отож, як повідомили члени ініціативної групи, щоб не відстоювати свою землю в судах, вони написали заяву в НАБУ. А сьогодні, 26 жовтня, мешканці ОСББ «Добробут-2» готуються прийти на сесію міської ради, попередньо написавши заяви, щоб не виникало проблем з допуском до сесійної зали.
 

Переглядів: 1833

Коментарі (15)
 
засiяти землю долярами, аби росла капуста.
Рейтинг: 2+ -1-
 
баба Флюнтиха з Кульпаркiвсько, 09:31 26 жовтня 2023 р.
 
Насрунькайте там і накакунькайте
Рейтинг: 3+ -3-
 
Какунька, 12:17 26 жовтня 2023 р.
 
І наригунькати не щабудьте бо то якісно
Рейтинг: 1+ -3-
 
Рмгунька, 12:18 26 жовтня 2023 р.
 
Дасвас іхшт швайцен ? Міхт юхт хітцен махт їхт шойцен :(
Рейтинг: 1+ -2-
 
Путен, 12:22 26 жовтня 2023 р.
 
Ти гімно дурне і жаба, я тв двою маму дрюкав як малу діваху
Рейтинг: 1+ -2-
 
До путена, 12:24 26 жовтня 2023 р.
 
А ви думаєте чому так рвуться в депутати? ) 
Погляньте як розсварилися поміж собою Тарас Кучма з Василем Танчуком & Степаном Кулиняком на ґрунті земельних махінацій. А до якогось часу «працювали» злагоджено і привласнили не мало землі.  
В кожнього своя війна. В цих за Дрогобицьку землю. І все їм мало.
Рейтинг: 18+ 0-
 
правдиво, 14:43 26 жовтня 2023 р.
 
засипати Кучму тою землею в повний рiст, й ту всю банду зним. скоро вся земля Дрогобича буде перепродана 100 раз.
Рейтинг: 12+ -1-
 
божа роса з ширiнки, 15:38 26 жовтня 2023 р.
 
Я Гринь
Рейтинг: 0+ -1-
 
Гринь, 22:01 26 жовтня 2023 р.
 
Дивно все це, бо земель, які хочуть продати, ще є і є. На прикладі ідеї про спорудження клініки- чого ж тоді у приміському селі, чималому за розмірами і кількістю населення, закрили таку велику лікарню, ліквідували навіть аптеку? ! Скоріш за все, найприбутковішим бізнесом було б спорудження нових цвинтарів- і, обов"язково, попри кожну дорогу, аби всі пам"ятали, що кожен як прийшов на світ ні з ним- так з нічим і піде. А земель ще є і є, аби лиш хотіли не скупердитися на гроші ті, кому вона аж страшно потрібна- і для бізнесів, і приватно, бо її правива вартість- аж ніяк не така "корупційно-діяльна", як кажуть, таки, ті, котрі знають набагато більше, аніж всі разом, котрі тут виписують. Треба вам? То прошу дуже, але не за копійки!
Рейтинг: 7+ 0-
 
:(, 10:57 27 жовтня 2023 р.
 
Мешканці ОСББ цікаві люди. маючи у користуванні квартири . думають що все решта буде просто так. Прибудинкова територія це не приватна територія, і є нормами на прибудинкову територію, акерівники ОСББ , як правило темні недосвідчені люди -вуйки розказують своїм мешканцям різні казки , а повинні траву косити і труби ремонтувати, а не вирішувати земельні питання. А по друге, ви коли на мера вибирали такого самого вуйка думали він буде вами займатися, а ні він займається землею. ішановні за все в житті треба платити, а хто думає що ні платить в два рази більше.  
.
Рейтинг: 0+ -1-
 
Таксист, 07:17 31 жовтня 2023 р.
 
Та куди ж там керівникам ОСББ до тих земельних акул які зуби сточили на певного роду дозволах.
Рейтинг: 1+ 0-
 
Таксисту, 16:18 31 жовтня 2023 р.
 
Дивна позиція щодо прибудинкової території дописувачів. Вона повинна надаватись в користування чи власність співвласникам будинку. Так вимагає законодавство. Але міська влада спеціально стримує цей процес. Адже від прибудинкової території можна врізати ласі шматки землі і передавати потрібним людям і собі копійчину заробити. Так і в цьому випадку. На частину земельної ділянки виділеної ОСББ претендує підприємець, який успішно співпрацює з ЖЕКОМ. Директор якого є депутатом. ЖЕК закупив тільки цього року в нього товарів більше ніж на 1, 5 млн грн. І такого дерибану землі досталь. А щодо діяльності голів ОСББ є трохи рації в багатьох випадках вони незнають своїх повноважень і теж часто маніпулюють коштами.
Рейтинг: 4+ 0-
 
таксисту, 19:45 31 жовтня 2023 р.
 
Деякі депутати реально не відчувають землі під ногами тому і виникають подібні конфлікти . Надіюсь що на чергових виборах їхня "натхненна праця" буде гідно оцінена виборцями.
Рейтинг: 3+ 0-
 
виборець, 10:13 01 листопада 2023 р.
 
Хто тільки не мав у власності ту халупу що залишилась від районного об'єкту "Кіномеханіка" но вишенька на торті як говориться полягає в тому, що жоден "власник" не прагнув упорядкувати свою власність, почистити той міні "сміттєвий полігон" . Вони тільки на паперах власники та господарі нахапають хто що може вхопити а надалі територія заростає хащами до темного лісу. Таке ж саме становище з хапнутим шматком землі дендопарку влітку трави в зріст людини та хащі. Що, там той в стрінгах не в силі проковтнути награбовані земельні наділи? І такого по місті дуже багато стоять темні хащі але мають "власників" .
Рейтинг: 2+ 0-
 
єПитання, 08:28 02 листопада 2023 р.
 
Прибудинкові території передати в користування начальникам комунальних і структур з відмивання грошей- і намилити їм шиї тим болотом по коліна, ще й зверху- прикрасити присипкою із залишків ям від асфальту. А від людей не отримають ані копійки!
Рейтинг: 0+ 0-
 
:(, 00:04 07 листопада 2023 р.
Додати коментар
Ім’я:
Коментар:

 
© 2008-2024 Дрогобич Інфо → (сайт працює 5836 днів)