Стадо диких кабанів помітили на відрізку дороги Далява-Нижні Гаї

Надрукувати
Останні новини Дрогобича
13.11.2023


Учора, 12 листопада, водії Дрогобиччини спостерігали милу картину, як стадо диких свиней перебігало дорогу поблизу сіл Далява і Нижні Гаї. Відео опублікував Володимир Кордасевич на своїй сторінці у Facebook.
Мисливствознавець лісового та мисливського господарства прокоментував подію на сайті drobro.

«Звичайно ж перша причина, це те, що вже 2 рік немає ніякого полювання, тваринам стало безпечніше забрідати там, де і люди. Звір, в якого є добряча потреба у їжі, іде на смачний запах, ближче до людських осель і господарств. Завдяки добре розвиненому нюху кабан здалека чує картоплю, капусту, зерно. Дикі свині відчувають запахи утричі сильніше, ніж собаки! Не є секретом те, що частина кабанів досі промишляла, набирала жирку у посадках кукурудзи, яку фермери не встигли скосити восени. Коли її недавно зібрали (а робити це можна і в мороз), вепри змушені шукати корм десь інакше. Отож стали наближатися до людей.
– Чи багато нині кабанів на Львівщині?
– До появи африканської чуми, у 2015-2016 роках, вепрів у наших угіддях було дуже багато — до 5 тисяч особин. Навіть у довоєнні роки не було такої кількості. Дики завдавали великої шкоди малим приватним господарствам селян: могли за ніч знищити весь урожай. Зараз проводимо новий облік, тож точні цифри назвати складно. Але торік поголів’я кабанів нараховувало до 3 тисяч. Це третій показник серед областей України.
– Якщо хтось з людей зустріне кабана, як має діяти, щоб уникнути неприємностей? Втікати? Не звертати уваги?
– Зараз кабан сам буде втікати від людей — настільки гамірливі, галасливі вони. Така поведінка лякає дикого звіра, бо ми з вами, образно кажучи, заходимо в його домівку, на його територію. Кожна дика тварина має свої «кімнати». Є «кімнати», де вона ходить харчуватися, де спить, де займається коханням і виводить молодняк. До речі, наприкінці лютого у диких кабанів з’явиться потомство.
Небезпечними для людей можуть бути хворі або поранені звірі. Найгірше, коли навесні зустріти самку з її юним виводком. У дикої свині сильно розвинуті материнські почуття, тож вона без вагань захищатиме свою малечу. Кидатися на людей можуть і кабани, і ведмеді.
Від звіра тяжко втекти. Краще відскочити вбік — і кабан може пробігти мимо. Як правило, дика свиня не повертається, біжить прямо. Хіба якщо її зачепити, може травмувати людину. Щоб уникнути біди, можна також вилізти на висоту 1-2 метри дерева — стрибати для кабана не характерно».

Переглядів: 1581

Коментарі (20)
 
Я захищаю Ірину Фаріон, бо мої колеги не з парткомівських часів! Заява колективу катедри української мови Львівської політехніки щодо інсинуацій навколо інтерв’ю Ірини Фаріон журналістці Яніні Соколовій.  
Доктор філологічних наук Ірина Фаріон працює у Львівській політехніці від 1991 року. Її невтомна наукова робота обліковується доробком у 7 одноосібних і 7 колективних монографій та близько 400 наукових статей, численними виступами на наукових конференціях та науково-просвітницькими проєктами «Мова – твого життя основа» (1998–2008 рр. ), «Від книги до мети» (2011–2019 рр. ), «Велич особистости» (2014–2019 рр. ), «Ген українців» (2019–2023 рр. ). Вона стала натхненницею проведення у Львівській політехніці Конкурсу з української мови імені Петра Яцика, є багаторічним головою журі університетського туру, головою наглядової ради Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.  
Її освітньо-педагогічна діяльність пошанована Міжнародною премією Ліги українських меценатів ім. Олекси Гірника за національно-патріотичне виховання молоді, Почесною грамотою імені президента НТШ Михайла Грушевського від Управи Наукового Товариства ім. Шевченка в Америці за «невтомну академічну діяльність у галузі українознавства», Всеукраїнською премією ім. Б. Грінченка за просвітницьку діяльність, Почесною грамотою Верховної Ради України за вагомий внесок у розвиток вітчизняної освіти, удосконалення сучасної нормативно-правової бази освіти і науки й численними іншими відзнаками, а головне – повагою своїх вихованців-студентів, авторитетом у колективі.  
Її громадянська позиція послідовно націєцентрична. Висловлювання, що стали предметом активного обговорення в соціальних мережах, ні в якому разі не скеровані на дискредитацію наших героїчних захисників, яких Ірина Дмитрівна разом з усім колективом катедри активно підтримує конкретними матеріальними й духовими засобами, а відображають її стійку громадсько-політичну позицію, спрямовану на утвердження державного статусу української мови, гарантованого Конституцією України. Тому довільна й упереджена інтерпретація вирваних з контексту інтерв’ю фраз і войовничо-агресивні заклики щодо Ірини Фаріон, які раз у раз трапляються в соцмережах, наводять на думку про цілеспрямоване цькування.  
Нині українське суспільство потребує єдности й зосереджености на боротьбі з ненависним московським агресором, а розпалювання пристрастей довкола емоційного висловлювання в інтерв’ю вважаємо проявом ворожої атаки на нашу українську згуртованість.  
Колектив катедри української мови: Геннадій Вознюк, Зоряна Куньч, Оксана Литвин, Оксана Микитюк, Софія Булик-Верхола, Юлія Теглівець, Галина Городиловська, Мирослава Гнатюк, Лілія Харчук, Ірина Шмілик, Ірина Ментинська, Володимир Дяків, Соломія-Марія Ковалів, Ірина Черевко, Ярослав Пура, Стефанія Руденко, Мирослава Попадинець, Галина Кирик, Оксана Дутко.
Рейтинг: 4+ -5-
 
Олег Баган, 15:18 13 листопада 2023 р.
 
Олег Баган - ти забув, як ви колишні парткомівці і кегебісти Василь Ванишини створили націионалістичну ороганізацію аби вас спарвжні націоналісти не вигр. лив ср. ку. Ти такий самий парторганізатор як і Фаріон!
Рейтинг: 9+ -1-
 
Руслан Цеслів, 15:20 13 листопада 2023 р.
 
1. Олексій Радзієвський 
2. Олег Баган 
3. Василь Іванишин 
4. Богдан Прийстай 
5. Роман Пастух 
6. Бульба
Рейтинг: 5+ -2-
 
Рейтинг парткомівців, 16:26 13 листопада 2023 р.
 
Похвалилася підтримкою: Фаріон "здала" ФСБ проукраїнського студента в Криму. Екс-нардепка Ірина Фаріон, яка нещодавно заявила, що не може назвати українцями тих захисників, які говорять російською, знову потрапила в скандал  на цей раз одіозна філологиня своїм постом у соцмережі "здала" російським силовикам проукраїнського студента у Криму.  
 
Джерело: пост Фаріон у Telegram, російські Telegram-канали 
 
Деталі: Після скандальної заяви про військових і протестів студентів проти Фаріон, мовознавиця стала масово публікувати скриншоти з постів на свою підтримку.  
 
Зокрема, 8 листопада вона опублікувала скриншот листа проукраїнського студента 1 курсу з Криму Максима Глебова.  
 
У листі було вказано ім'я та прізвище відправника, а також йшлося про те, що родом він із Керчі, а навчається на філологічному факультеті в Сімферополі.
Рейтинг: 4+ -3-
 
Фаріон "здала" ФСБ, 16:28 13 листопада 2023 р.
 
''мила картина'' для міщухів, а селянам та біда буде нищити городи.
Рейтинг: 5+ 0-
 
Кирило, 18:14 13 листопада 2023 р.
 
Фаріон вказала на болячку, а хворі не знати чого обурилися
Рейтинг: 5+ -3-
 
Семен, 18:23 13 листопада 2023 р.
 
То кабани нашого Михайла Сікори повипускав до лісу бо немає чим їх годувати
Рейтинг: 6+ 0-
 
Вася, 18:55 13 листопада 2023 р.
 
І не витяла їх африканська чума свиней ( АЧС ) ?
Рейтинг: 3+ 0-
 
Ґеник, 19:08 13 листопада 2023 р.
 
точно не кадировцi
Рейтинг: 1+ 0-
 
iз Європи, 23:00 13 листопада 2023 р.
 
Коментар просто в десятку. Потішно пане, жму руку.
Рейтинг: 4+ 0-
 
До Васі, 23:41 13 листопада 2023 р.
 
Мій тато не був завербованим агентом КГб, тому я всьо життя його реабілітую своїми тупими книжками)
Рейтинг: 1+ 0-
 
Петро Іванишин-син агента, 07:08 14 листопада 2023 р.
 
Тепер Олег баган, петро іванишин, і всі корупціонери дрогобицького факультету мови і літератури будуть свідками в сбу за ірину фаріон, і наша ректор валентина Бодак знов буде на слуху. От такий піар робить комуністичне бтдло баган свому університету. Політехніка вже протестує
Рейтинг: 2+ -1-
 
Віра, 13:40 14 листопада 2023 р.
 
Фаріон дурна баба, колишня комуністка, яка просто зірочку змінила на вишиванку. Коли було вигідно - какала по расейськи, коли вигідно - стала сильна патріотка. Думала собі, що плести язиком, то звичайна бабська справа. Як виявилося - ні. За свої слова треба відповідати, а не патякати коли що вигідно. Точно дурна баба
Рейтинг: 5+ -2-
 
Я, 18:10 14 листопада 2023 р.
 
Пхех, це у них- така прихована рекляма одні одних, аби гроші не платити, а ховати в багажники. Дурні були ті, що не повиїздили, коли всіх підряд випускали через границі- вже пішки би й поверх хвилями, через океан, дійшли до екватора, там зараз тепло, як і завжди. Правда?
Рейтинг: 0+ 0-
 
:(, 23:40 14 листопада 2023 р.
 
На відео відзняли чергове завершення сесії Дрогобицької міської ради, всі ідуть на фуршет
Рейтинг: 4+ 0-
 
Gerda, 07:38 15 листопада 2023 р.
 
Дорогу переходив Стьопа Кулиняк із заступниками у пошуках нового бюджету для своїх зарплат. пішли по отг!
Рейтинг: 6+ 0-
 
Руслан Цеслів, 09:23 15 листопада 2023 р.
 
А що: типир місцеві бюджети отримають обрізання військових псевдовитрат- і ті кнурі короновано-породинені будуть по криївках гриби-порхавки шукати, аби не виздихати? Ото буде по лісах кувікання, га? !
Рейтинг: 0+ 0-
 
?!, 18:31 15 листопада 2023 р.
 
Твій хвалений випускник ліцею Іван Собко краде хмару грошей з державного бюджету і тебе поставив красти ! В Івана Собка знайшли машину за 60 тисяч долларів записану на тата!
Рейтинг: 2+ 0-
 
До Ольги Заяц, 20:50 15 листопада 2023 р.
 
А звідки такий буджет: у татового тата був, може? А яка тоді була війна: Куликовська битва? А, може, вони на ті колеса ще з тих часів й відкладали, всіма осідками? Не те, що сучасна бідося: відколи вмерли, один за одним, всі партійні генацвале, ніякий пенсіонер, та й всі наступні покоління, ніяк не подолають того "статусу", зате ж - незалежні. Від всілякомастих злодіїв усіх часів і народів- може, але не від бідосі.
Рейтинг: 0+ -1-
 
?!, 08:45 16 листопада 2023 р.
 
це блукаючі душі звільнених гаїшників
Рейтинг: 0+ 0-
 
Ігор, 11:16 07 грудня 2023 р.
Додати коментар
Ім’я:
Коментар:

 
© 2008-2024 Дрогобич Інфо → (сайт працює 5836 днів)